Mens verslaat robot
Waarom bewegen wij beter dan robots?
Ons vermogen om feiten en gebeurtenissen te onthouden is een stuk slechter dan dat van computers. Maar we kunnen nog steeds beter bewegingen aanleren dan de beste robots aangestuurd door de meest geavanceerde computers.
Als een robot een beweging maakt met zijn hand’ om een tennisbal te vangen, moet hij, terwijl de bal door de lucht vliegt, de stand van al de draaipunten van zijn arm, hand en vingers op het juiste moment berekenen om op het goede moment op de goede plaats te zijn. Dit vraagt een gigantische rekencapaciteit en de minste misrekening kan enorme afwijkingen geven.
Chris de Zeeuw
Chris de Zeeuw, van de afdeling Neurowetenschappen, ontving van de European Research Council twee beurzen (ERC-Advanced Grant en ERC – Proof of Concept Grant) voor zijn projecten CCC en BrainFrame om te onderzoeken waarom onze hersenen zo veel beter presteren dan robots. De Zeeuw en zijn collega’s laten zien dat dit ligt aan de manier waarop onze kleine hersenen functioneren.
De zenuwcellen in de kleine hersenen zijn zo georganiseerd dat ze in eerste instantie ‘chaos’ creëren waarmee ze alle mogelijke bewegingen in ruimte en tijd in principe uitvoerbaar maken. Vervolgens wordt via terugkoppeling snel aangeleerd welke van die miljarden combinaties optimaal is om te reageren op de tennisbal.